Források hüvelyi viszketés és váladékozás – felnőttek és serdülők

Tartsa tisztán és szárazon a nemi szerveket. Viseljen bő szabású ruhát, napközben pamut fehérneműt, alvás közben pedig ne fehérneműt, hogy segítse a hüvelyt. "lélegzik"Kerülje a szappan használatát, helyette öblítse le a területet vízzel. Áztassa meleg (nem forró) fürdőben. Kerülje a zuhanyozást, mert elpusztítja az egészséges baktériumokat, amelyek segítik a fertőzések leküzdését. Ne alkalmazzon higiéniai spray-t, illatanyagot vagy púdert a hüvely közelében, használjon betétet tampon helyett fertőzése van WC használata közben törölje le elölről hátrafelé Tartsa ellenőrzés alatt a vércukorszintjét, ha cukorbetegsége van

A szerkesztő választása

Valódi nők mutatják be az időszakos termékeiket

10 otthoni gyógymód a menstruációs görcsök enyhítésére

8 dolog, amit nem tud a HPV-ről

A menopauza és a perimenopauza 10 tünete

A hüvelyi viszketés szövődményei

Néhány szövődmény kialakulhat, ha hüvelyi viszketés van jelen, beleértve a következőket: (1, 3)

Ha a viszketést trichomoniasis vagy bakteriális vaginosis okozza, ezek az állapotok növelhetik a nemi úton terjedő fertőzések kockázatát, mivel gyulladást okoznak. A tünetekkel járó bakteriális vaginosis és trichomoniasis terhesség alatt összefüggésbe hozható a koraszüléssel és az alacsony születési súllyal. Ha a lichen sclerosust nem kezelik, hegesedést okozhat, és növeli a szeméremtestrák kockázatát. Ha nem kezelik, a gonorrhoea kismedencei gyulladásos betegséget (PID) okozhat. Ha nem kezelik, a chlamydia méhen kívüli terhességet okozhat a nőknél.

A szerkesztő választása

Normális a menstruációd?

Mit árul el a menstruációs ciklusod a nőgyógyászati ​​egészségedről. …Tudj meg többet

Kutatás és statisztikák: ki tapasztalja a hüvelyi viszketést?

A hüvelyi viszketés minden korosztályban előfordulhat gyermekeknél és nőknél. (4)

Gyermekek

A hüvelyi viszketést gyermekeknél gyakran a következők okozzák:

Hüvelygyulladás, gyakran a helytelen törlés és a székletürítés utáni nem megfelelő kézmosás miatt. Gyulladás a habfürdőben vagy szappanokban lévő vegyszerektől Szexuális zaklatás

Reproduktív korú nők

A reproduktív korú nők általában hüvelyi viszketést tapasztalnak a következő fertőzések miatt:

Bakteriális vaginózis Candidális hüvelygyulladás Trichomonális hüvelygyulladás Gonorrhoea Chlamydia fertőzés Genitális herpesz

A ruházat, mosószerek, szappanok, krémek, óvszerek stb. okozta irritáció vagy allergiás reakciók szintén viszketést okozhatnak.

Menopauza utáni nők

A menopauzán átesett nők hüvelyi viszketést tapasztalhatnak a következők miatt:

Atrófiás hüvelygyulladás Hüvelyrák, méhnyakrák és méhnyálkahártyarákKémiai vulvitis inkontinens vagy ágyhoz kötött nőknél Ruha, mosószerek, szappanok, krémek, óvszer stb. által okozott irritáció vagy allergiás reakciók

A hüvelyi viszketés kapcsolódó állapotai és okai

A hüvelyi viszketéssel kapcsolatosak a következők:

Váladékozás vagy méhnyak nyálka A hüvely nyálkahártyájának vagy a szeméremtest gyulladása, úgynevezett vulvovaginitis Élesztőgomba fertőzés Nemi úton terjedő betegségek, például chlamydia, gonorrhoea vagy trichomoniasis Cukorbetegség Bőrbetegségek, például pikkelysömör és lichen sclerosus Vulva rákMenopauza

Források, amelyeket szeretünk

A megbízható hüvelyi egészségügyi források hasznosak lehetnek az információk és a támogatás megtalálásában. Számos szervezet kínál oktatási anyagokat, és segíthet megtalálni a hüvelyi betegségekre szakosodott orvosokat. Az online közösségek támogatást, valamint gyakorlati tanácsokat és tippeket is kínálnak. Íme néhány, amit ajánlunk.

Női Egészségügyi Hivatal

Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériumán (HHS) belül a Női Egészségügyi Hivatal (OWH) a nők egészségügyi problémáival foglalkozik azáltal, hogy tájékoztatást ad és előmozdítja a politikákat, oktatja az egészségügyi szakembereket és a fogyasztókat, valamint támogatja az innovatív programokat.

Országos Női Egészségügyi Hálózat

Az NWHN fogyasztói aktivisták szervezete, amelyet nemzeti tagság támogat. A hálózat célja a politika alakítása és a fogyasztók egészségügyi döntéseinek támogatása; figyelemmel kíséri a szövetségi szabályozó és finanszírozó ügynökségek, az egészségügyi ágazat és az egészségügyi szakmák intézkedéseit; az egészségügyi visszaélések azonosítása és feltárása; és mozgósítani az alulról építkező lépéseket a nők egészségéért.

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Hivatkozások

Barad DH. Nemi szervek viszketése. Merck kézikönyv. 2020. április. Vulva és hüvelyirritáció. Jean Hailes a női egészségért. 2020. szeptember 13. Hüvelygyulladás. Mayo Klinika. 2020. február 11. Hüvelyi viszketés és váladékozás. Merck kézikönyv. 2020. március.

Források

Hüvelyi viszketés és váladékozás – felnőttek és serdülők. MedlinePlus. 2020. augusztus 25. Hüvelygyulladás. Mayo Klinika. 2019. november 13. Mutass kevesebbet

Iratkozzon fel Női Egészségügyi Hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Hüvelyi viszketés és váladékozás – Felnőttek és serdülők; MedlinePlus. hüvelygyulladás; Mayo Klinika. Mutass kevesebbet

A „fekete halál” néven széles körben ismert betegség, amely Európa középkorában 50 millió ember halálát okozta, a bubópestis még mindig velünk van – bár az esetek viszonylag ritkák.

A bubópestis egyike annak a három életveszélyes betegségnek, amelyet a Yersinia pestis (Y. pestis) okoz, amely baktérium a kis állatokban és bolháikban található. Ha nem kezelik, a bubópestis végzetes lehet; azonban antibiotikummal könnyen kezelhető.

A bubópestis jelei és tünetei

A bubópestis általában egy fertőzött bolha harapása miatt alakul ki. Amikor az Y. pestis baktériumok bejutnak a szervezetbe, megfertőzik a legközelebbi nyirokcsomót, ami megduzzad, érzékeny és fájdalmassá válik.

A baktériumok ezután áthaladhatnak a nyirokrendszeren, és duzzadt nyirokcsomókat vagy bubókat eredményezhetnek, amelyekről a bubópestis a nevét kapta. Ezek általában az ágyékban, a hónaljban és a nyakban és környékén alakulnak ki.

Egyéb tünetek, amelyek a kezdeti fertőzést követő három-hét napon belül alakulnak ki, a következők:

Láz Hidegrázás Gyengeség Fájdalmak Hányinger Hányás

A bubópestis okai és kockázati tényezői

A bubópestis okozója az Y. pestis, egy baktérium, amely bolhákon keresztül terjed az emberekre, amelyeket állatok, például patkányok, egerek, mókusok, nyulak, mókusok és prérikutyák fertőztek meg. A baktériumok fő hordozói a rágcsálók.

A Y. pestis akkor is bejuthat a szervezetébe, ha a bőre megsérül, és fertőzött állat vérével kerül kapcsolatba. A bubópestis megbetegedésének kockázata nagyon alacsony, de attól függően, hogy hol élsz, mivel foglalkozol, és szabadidős időtöltésedtől függ.

Az olyan vidéki területeken, ahol nagy a rágcsálók száma, például nagyobb a bubópestis kockázata. Az Egyesült Államokban az esetek ritkák, de általában a nyugati és délnyugati államokban fordulnak elő. Ha a szabadban vagy állatokkal dolgozik, ez szintén fokozott kockázatot jelenthet, akárcsak a vadászat és a kempingezés, ahol pestissel fertőzött állatok élnek.

Hogyan diagnosztizálható a bubópestis?

A bubópestis diagnosztizálásához orvosa vér- vagy nyirokcsomómintát küld egy laboratóriumba vizsgálatra. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint az előzetes eredmények két órán belül elérhetők lehetnek, a hivatalos megerősítés pedig 24-48 hondrostrong gyógyszertár órát vesz igénybe.

A bubópestis időtartama

Az esetek időtartama változó. Az antibiotikumok beadása után a tünetek általában 2-5 napig tartanak, hogy megszűnjenek. A bubók a kezelés után több hétig is megmaradhatnak, esetleg tovább is fennállhatnak, ha súlyos betegsége van, vagy szepticémiás vagy tüdőpestis alakul ki.

A bubópestis prognózisa

Ha nem kezelik, a prognózis rossz, a halálozási arány 50-90 százalékra becsülhető. Az Egyesült Államokban a teljes halálozási arány 11 százalék. Pestis és koronavírus

10 dolog, amit tudnod kell a pestisről (de féltél megkérdezni)

Az európai középkorban több tízmillió emberéletet követelő betegség a közelmúltban az újságok címlapjaira került, eseteket az Egyesült Államokban és szerte a világon észleltek. Tudj meg többet

A bubópestis kezelési és gyógyszeres lehetőségei

A bubópestis gyorsan súlyosbodhat és életveszélyessé válhat, ezért kezelőorvosa a diagnózist követően azonnal megkezdi a kezelést. Az állapot kórházi kezelést igényel, és ha tüdővészt kap, egy privát szobában izolálják, hogy megakadályozzák az emberről emberre való terjedést.

Gyógyszeres lehetőségek

A bubópestis általában sikeresen kezelhető különféle antibiotikumokkal:

Garamicin (gentamicin) Levaquin (levofloxacin) Cipro (Ciprofloxacin) Vibramycin (doxiciklin) Vigamox (moxifloxacin) Klóramfenikol

A bubópestis megelőzése

Sajnos nincs olyan vakcina, amely megvédené Önt a bubópestis ellen. Ha úgy gondolja, hogy ki volt téve a fertőzésnek, antibiotikumot lehet szedni a fertőzés megelőzésére.

Nem kell karanténba helyezni, de ügyelni kell arra, hogy a fertőzés ne terjedjen át Önről másokra szöveteken, véren vagy más folyadékokon keresztül. Ezenkívül érdemes megtenni a következő óvintézkedéseket: Védje meg otthonát a rágcsálóktól. Szabaduljon meg azoktól a területektől, ahol rágcsálók fészkelhetnek, például kefe- és tűzifakupacokat. Ne hagyja az ételt olyan helyen, ahol rágcsálók hozzáférhetnek. Viselj kesztyűt. Ha potenciálisan fertőzött állatot kell kezelnie, viseljen kesztyűt, hogy megakadályozza a bőr és a baktériumok érintkezését. Használjon rovarriasztót. A DEET-tartalmú termékek megvédhetik Önt a rágcsáló bolháktól, ha túrázik, kempingez vagy a szabadban dolgozik. Tartsa a háziállatokat bolhamentesen. Rendszeresen alkalmazzon bolhaellenes szereket házi kedvenceire.

A bubópestis szövődményei

Kezelés nélkül a bubópestis átterjedhet a nyirokrendszerből a véráramba vagy a tüdőbe, és szeptikus (vér) vagy tüdőgyulladást (tüdőpestis) okozhat.

A szeptikus pestis akkor fordul elő, amikor a baktériumok elszaporodnak a véráramban. A bubópestis tünetein kívül a szeptikus pestis a következőket okozhatja:

Hasi fájdalom Szeptikus sokk (egy életveszélyes állapot, amelyben a létfontosságú szervek működése leáll a szervezetben terjedő fertőzés miatt) Hasmenés és hányás Vérzés Gangrén (a testszövetek elhalása a véráramlás hiánya miatt), általában a végtagokban, például az orrban , ujjak és lábujjak

A tüdőpestis a pestis legkevésbé elterjedt típusa, de ez a legveszélyesebb, mert köhögésből származó cseppekkel emberről emberre terjedhet. A tüdőgyulladás a következő tüneteket okozza:

Köhögés Légszomj Mellkasi fájdalom Véres köpet (köhögéskor képződő nyál és nyálka keveréke) Magas láz Rendkívüli gyengeség

A pestis okozta tüdőgyulladás előrehaladtával légzési elégtelenséget és sokkot okozhat. Ha a tüneteket követő 24 órán belül nem kezelik antibiotikumokkal, akkor végzetes lehet.

A szerkesztő válogatása

A kórokozók 10 gócpontja: ahol a vírusok és baktériumok szaporodnak

Miért elengedhetetlen a megfelelő kézmosás a megfázás és az influenza szezonjában?

7 módszer az immunrendszer egészségének megőrzésére

Kutatás és statisztika: Kinek van bubópestis

Az Egyesült Államokban a bubópestis esetei ritkák. A CDC jelentése szerint az elmúlt évtizedekben emberekben évente átlagosan hét pestiseset fordult elő. A legtöbb amerikai eset Új-Mexikó északi részén, Arizona északi részén, Colorado déli részén, Oregon déli részén és Kaliforniában fordul elő. A bubópestis bármilyen korú embert érinthet, de a bejelentett esetek 50 százaléka 12 és 45 év közötti embereknél fordul elő. Férfiakban és nőkben egyaránt előfordul, de férfiaknál valamivel gyakrabban fordul elő.

BIPOC és bubópestis

Az Emerging Infectious Diseases című folyóiratban 2015 januárjában megjelent tanulmány az Egyesült Államok pestisjárványának történetét vizsgálta, és megvizsgálta, hogy a betegség hogyan érintette a különböző populációkat, köztük a fekete, őslakosok és a színes bőrűek (BIPOC) közösségeit. A tanulmány szerint az 1900 és 2012 között jelentett 1006 emberi pestises eset közül az amerikai indiánok és az ázsiai amerikaiak az esetek 16 százalékát, míg a spanyolajkúnak vallottak 12 százalékát tették ki. A fekete egyének az esetek mindössze 1 százalékát képviselték. Az esetek 55 százalékában fehér egyének tették ki, és az esetek 20 százalékában ismeretlen volt a faj vagy az etnikai hovatartozás.

1965 és 2012 között az amerikai indiánnak vallott személyek sokkal több megbetegedést jelentettek – 33 százalékot – a korábbi évekhez képest.

A bubópestis kapcsolódó állapotai és okai

Ritka esetekben a bubópestis agyhártyagyulladást okozhat, amely olyan állapot, amelyben az agyat és a gerincvelőt körülvevő membránok megfertőződnek és megduzzadnak. A tünetek közé tartozik a fejfájás, a láz és a nyakmerevség. Az azonnali antibiotikum-kezelés megelőzheti a súlyos szövődményeket.

Források, amelyeket szeretünk

A CDC részletes és naprakész információkkal rendelkezik erről és más ritka betegségekről.

Carlene Bauer további jelentésével.

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Hivatkozások

Pestis. Az Egészségügyi Világszervezet.

Pestis. Mayo Klinika. 2019. február 5.

Gyakran Ismételt Kérdések. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2019. november 26.

Térképek és statisztikák: pestis az Egyesült Államokban. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok. 2019. november 25.

Kugeler KJ, Staples JE, Hinckley AF és munkatársai. Az emberi pestis epidemiológiája az Egyesült Államokban, 1900–2012. Feltörekvő fertőző betegségek. 2015. január.

Védje meg magát a pestistől. Betegségmegelőzési és Járványügyi Központok.

Pestis. MedlinePlus. 2020. november 3.

Pestis (Yersinia Pestis). Harvard Health Publishing. 2018. december.

Dillard RL, Juergens AL. Pestis. StatPearls. 2020. augusztus 10.

Források

Bush LM, Vazquez-Pertejo MT. Pestis és egyéb Yersinia fertőzések. Merck Manual Professional verzió. 2020. február.

Mutass kevesebbet

Iratkozzon fel Egészséges Életmód Hírlevelünkre!

A legújabb bubópestis

10 dolog, amit mindig is tudni akartál a pestisről (de féltél megkérdezni)

A középkorban több tízmillió ember életét követelő betegség a közelmúltban az Egyesült Államokban és az Egyesült Államokban észlelt esetekkel került a címlapokra. . .

Írta: Don Rauf 2020. szeptember 11

Biztonságos az ölelés egy részben beoltott világban?

Lehet, hogy több mint egy éve nem ölelte meg a szüleit vagy a nagyszüleit. Biztonságos-e bemenni egy kis szorításra, ha mindenki be van oltva a COVID-19 ellen? . .

Becky Upham 2021. április 28

A világjárvány súlyosbítja az élelmiszer-bizonytalanságban élő amerikaiak mentális egészségügyi problémáit

Az Egyesült Államokban csökkent az élelmiszerhiánnyal küszködő háztartások száma, de a világjárvány alatt visszatért a nagy recesszió szintjére. . .

Írta: Zachary Smith 2021. április 26

Kövesse nyomon a Vaxot: Vásárló vigyázzon: Küzdelem a COVID-19 oltással kapcsolatos csalások ellen

Az Egyesült Államokban ingyenesek az oltások, de ez nem akadályozza meg a rossz színészeket abban, hogy megpróbálják meggyőzni az ellenkezőjéről.

Serena Marshall 2021. április 22

Kövesse nyomon a vaxot: A nők másképp élik meg a COVID-19-et és az oltásokat, mint a férfiak?

A nőket különösen súlyosan sújtja maga a vírus és a vakcinák mellékhatásai.

Serena Marshall 2021. április 22

Kövesse nyomon az oltást: A COVID-19 vakcinával való tétovázás okainak megértése

Miért vonakodnak egyesek feltűrni az ingujjukat, és mi a baj azzal, ha teljes körű tájékoztatást akarnak kapni?

Serena Marshall 2021. április 21

Egy tanulmány kimutatta, hogy bizonyos vitaminok és étrend-kiegészítők csökkentik a COVID-19 kockázatát nőknél

Még ne rohanjon ki a gyógyszertárba készletezésért – a felmérés adatai korántsem meggyőzőek, mondja a kutatócsoport.

Írta: Carmen Chai 2021. április 20

Beoltottál a COVID-19 ellen, de még mindig aggódsz? Nem vagy egyedül

Még a COVID-19 oltás beadása után is rossznak érzi magát? A szakértők szerint ez természetes. Íme, miért – és mit tegyünk ellene.